۱۴۰۴ خرداد ۱۰, شنبه

معرفی کتاب جنس دوم ازسیمون دوبووار

 درباره سیمون دوبووار

جنس دوم، شاهکار سیمون دوبووار، تحلیلی قدرتمند از پندار زن در غرب و پژوهشی انقلابی درباره ی نابرابری و بیگانه پنداری است. بووار در ابتدا این سوال را مطرح می کند: 
«زن چیست؟» او استدلال می کند که مرد، جنسیت اصلی در نظر گرفته شده در حالی که زن، «آن یکی جنسیت» تلقی می شود. او در جایی از کتاب می گوید: «بنابراین نوع بشر مذکر است و مرد، زن را نه آن طور که هست، بلکه به نسبت با خودش تعریف می کند.» بووار، تبعیت جنس مونث از مذکر را در گونه های مختلف حیوانات بررسی و این موضوع را از نظر تولید مثل تجزیه و تحلیل می کند. 
او همچنین فیزیولوژی مرد و زن را مقایسه کرده و نتیجه می گیرد که نمی توان ارزش ها را بر پایه ی فیزیولوژی بنیاد نهاد و مسائل بیولوژیکی را باید در قالب های هستی شناسانه، اقتصادی، اجتماعی و فیزیولوژیکی به بحث گذاشت. این کتاب پیشگامانه از بووار، بعد از گذشت چندین دهه همچنان تأثیرگذاری زمان انتشار اولیه ی خود را حفظ کرده و به یقین، الهام بخش نسل های آینده ی زنان و مردان نیز خواهد بود.

معرفی کتاب سرگذشت ندیمه


کتاب سرگذشت ندیمه یک رمان پادآرمان‌شهری (دیستوپیایی) به قلم مارگارت اتوود، نویسنده‌ی به‌نام کانادایی، است که جوایز زیادی از جمله جایزه بوکر را از آن خود کرده. این کتاب به زندگی شهروندان در یک حکومت تمامیت‌خواه مسیحی به نام «جمهوری جلید» می‌پردازد و این موضوع را از خلال زندگی زنی به نام آفرد به تصویر می‌کشد. آفرد ندیمه‌ای است که زندگی‌اش را در باردار شدن از فرمانده خلاصه کرده‌اند و او میان کرختی، بقا و عصیان در کشاکش است.

ادامه اعتصاب غذا و وخامت حال مهوش صیدال در زندان اوین

 

۷ خرداد ۱۴۰۴-هه نگاو مهوش (سایه) صیدال، فعال مدنی و زندانی سیاسی محبوس در بند زنان زندان اوین، وارد چهارمین روز اعتصاب غذا و دارو شده است.صفحه اینستاگرام این زندانی سیاسی، روز چهارشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۴ با انتشار یک استوری‌ از وخامت وضعیت جسمی وی خبر داد. طبق این گزارش، فشار خون صیدال به‌شدت نوسان داشته و گاه به ۶ روی ۹ و در مواردی به ۱۵ روی ۹ رسیده است. بنابر همین گزارش، این زندانی سیاسی با حملات میگرنی شدید مواجه شده و با وجود شرایط نگران‌کننده جسمانی، مسوولان زندان تاکنون اقدامی برای رسیدگی به وضعیت یا خواسته‌های او انجام نداده‌اند.

شناسایی سالانه ۳۵نوزاد مبتلا به کم‌کاری تیروئید در قزوین

8 خرداد 1404 خبرانلاین به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از قزوین؛ زهرا رضایی، کارشناس بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین، با اشاره به هفته جهانی تیروئید( ۴ تا ۱۰خردادماه) گفت: یکی از مهم ‌ترین راه های تشخیص اختلالات تیروئیدی، آزمایش تیروئید است.

 وی افزود: ضعف، خستگی، خواب آلودگی، کم شدن حافظه، مشکلات یادگیری، ناخن و موی خشک و شکننده، پوست خشک و خارش دار، یبوست و صورت پف آلود، اضافه وزن و احتباس ادراری، کاهش اشتها، ناراحتی عضلات، قاعدگی سنگین و نامنظم، افزایش فراوانی سقط، افزایش حساسیت به داروها و عدم تحمل سرما از نشانه های این اختلال می باشد.

بازگرداندن پرونده نسیم سلطان‌بیگی روزنامه‌نگار، به اجرای احکام

مریم کیان‌ارثی»، وکیل «نسیم سلطان‌بیگی» روزنامه‌نگار که سال ۲۰۲۴ برنده جایزه آزادی بیان در بخش روزنامه‌نگاری شد، درباره‌ آخرین وضعیت پرونده موکل‌اش گفته است: «علی‌رغم تایید کمیسیون پنج‌ نفره‌ پزشکی قانونی مبنی بر عدم توانایی موکلم در تحمل حبس، قاضی عباسعلی حوزان برخلاف مقررات، به جای صدور حکم جایگزین حبس، پرونده را مجددا به دایره اجرای احکام بازگردانده است.»

نسیم سلطان‌بیگی، در اسفند۱۴۰۲ با دستور توقف اجرای حکم، از زندان اوین به مرخصی درمانی اعزام شد.

حمایت نماینده پارلمان اروپا از وریشه مرادی، پخشان عزیزی و شریفه محمدی

ایلاریا سالیس»، نماینده ایتالیایی پارلمان اروپا، با انتشار پیامی ویدیویی، همبستگی خود را با پویش جهانی برای آزادی «وریشه مرادی»، «پخشان عزیزی» و «شریفه محمدی»، سه زندانی سیاسی زن محکوم به اعدام در ایران اعلام کرد.

سالیس در این پیام با تاکید بر سابقه اجتماعی و مدنی این سه زن، آن‌ها را مربی، مددکار و کنشگر توصیف کرد و افزود: «اتهام شورش مسلحانه که به آن‌ها نسبت داده شده، ساختگی است. جرم واقعی‌شان، ایستادن در برابر تبعیض و دفاع از کرامت انسانی است.»

دادگاه تجدیدنظر؛ گلاره عباسی به حبس محکوم شد

 

۸ خرداد ۱۴۰۴- هرانا

خبرگزاری هرانا – حکم سه سال و ۹ ماه حبس گلاره عباسی، متهم سیاسی توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد. با اعمال قانون ۱۳۴ مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ۳۳ ماه حبس برای خانم عباسی قابل اجرا خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، گلاره عباسی توسط دادگاه تجدیدنظر استان تهران به حبس محکوم شد. خانم عباسی پیشتر توسط شعبه ۲۳ دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهامات اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام مجموعا به سه سال و ۹ ماه حبس محکوم شد. این حکم نهایتا توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ریاست قاضی عباسعلی حوزان تایید شده است.

اجرای حکم حبس؛ فهیمه سلطانی بازداشت شد

 

۸ خرداد ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – فهیمه سلطانی، دانشجوی رشته حقوق در دانشگاه اصفهان، روز چهارشنبه ۷ خردادماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت و جهت اجرای حکم یک سال حبس خود به زندان دولت‌آباد اصفهان منتقل شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، فهیمه سلطانی بازداشت شد.خبرنامه امیر کبیر ضمن انتشار این خبر اعلام کرد که بازداشت خانم سلطانی روز گذشته برای اجرای حکم یک سال حبس وی صورت گرفته است. او پس از دستگیری به زندان دولت آباد اصفهان منتقل شده است.

رویا ثابت، شهروند بهائی به ۲۵ سال حبس محکوم شد

۹ خرداد ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – رویا ثابت، شهروند بهائی، توسط شعبه یک دادگاه انقلاب شیراز به ۲۵ سال حبس و دیگر مجازات ها محکوم شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، رویا ثابت، توسط شعبه یک دادگاه شیراز به حبس و دیگر مجازات ها محکوم شد. براساس اطلاعات دریافتی هرانا، این شهروند بهائی در خصوص هر کدام از اتهامات همکاری و مراوده با اتباع و نهادهای دولت اسرائیل و تشکیل و اداره گروه به قصد اقدام علیه امنیت کشور به ۱۰ سال حبس محکوم شده است. همچنین در خصوص اتهام فعالیت تبلیغی فرقه ای مغایر با شرع مقدس اسلام، پنج سال حبس برای او صادر شده است. از باب مجازات تکمیلی نیز خانم ثابت به دو سال منع خروج از کشور با ابطال گذرنامه و پنج سال محرومیت از حقوق اجتماعی و منع فعالیت در فضای مجازی محکوم شده است.

شیدا روحانی، شهروند بهائی در تهران بازداشت شد


۹ خرداد ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – شیدا روحانی، شهروند بهائی ساکن تهران، روز سه شنبه ۶ خرداد توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. در زمان بازداشت، منزل خانم روحانی مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفته و شماری از لوازم شخصی او و خانواده ضبط شده است.

مشهد؛ گزارشی از صدور حکم ٩ ماە حبس تعزیری برای دکتر مهشید گوهری پژوهشگر و فعال فرهنگی

۹ خرداد ۱۴۰۴-هه نگاو

دکتر مهشید گوهری، از مدرسین سابق دانشگاە فردوسی مشهد توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به تحمل ٩ ماه حبس تعزیری محکوم شده است.

بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، دکتر مهشید گوهری، پژوهشگر، نویسندە و از مدرسین سابق دانشگاە فردوسی مشهد توسط شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد بە اتهام “فعالیت تبلیغی علیە نظام بە نفع گروه های معاند ” به ٩ ماه حبس تعزیری محکوم شد. این حکم بە مدت دو سال بە حالت تعلیق در آمدە است.

بازداشت دوباره فرشته سوری و علی جهانیان در نهاوند؛ افزایش فشارهای امنیتی بر فعالان فرهنگی بازداشت

 

۹ خرداد ۱۴۰۴-کانون حقوق بشر ایران

کانون حقوق بشر ایران، جمعه ۹ خردادماه ۱۴۰۴ – روز دوشنبه ۵ خرداد ۱۴۰۴، فرشته سوری و علی جهانیان، دو شاعر و فعال مدنی اهل نهاوند، در پی احضار تلفنی به اداره اطلاعات این شهرستان، بازداشت و به زندان مرکزی نهاوند منتقل شدند. منابع نزدیک به این زوج گزارش داده‌اند که هم‌زمان با بازداشت، شعبه اول دادگاه انقلاب نهاوند نیز اقدام به گشایش پرونده‌ای جدید برای آن‌ها کرده است.فرشته سوری پیش‌تر به یک سال حبس تعزیری محکوم شده بود؛ حکمی که در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ توسط شعبه یازدهم دادگاه تجدیدنظر استان همدان قطعی اعلام شد. در این حکم، اعتراض خانم سوری نسبت به رأی اولیه بدون برگزاری هیچ‌گونه جلسه حضوری رد و حکم اولیه تأیید شد. اتهام: حمایت از خانواده جان‌باختگان اعتراضات و انتشار اشعار اعتراضی

قبول جریمه ۳میلیونی، شرط خروج زنان بدون حجاب اجباری از دادگاه

۹ خرداد ۱۴۰۴-ایران وایر

در برخی از شعب دادگاه‌های «صلح»، زنانی که با اتهام‌های مربوط به عدم رعایت پوشش اجباری مجبور به پرداخت جریمه نقدی ۳ میلیونی برای صدور اجازه خروج از دادگاه می‌شوند.

در حال حاضر دادگاه‌های «صلح» مرجع صالح برای رسیدگی به اتهام عدم رعایت حجاب شرعی در انظار عمومی هستند.

بر اساس گزارش «دادبان» در این شعب از دادگاه صلح از متهمان زن تعهدی با عنوان «تعهد خروج از دادگاه» گرفته می‌شود که عملا به معنای اعتراف اجباری و پرداخت جریمه نقدی ۳ میلیون تومانی است.

۱۴۰۴ خرداد ۹, جمعه

منزل پدری فاطمه داداش‌‌زاده توسط نیروهای امنیتی در تبریز تفتیش شد

۷ خرداد ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – امروز چهارشنبه ۷ خردادماه، منزل پدری فاطمه داداش‌‌زاده، شهروند ساکن تبریز توسط نیروهای اداره اطلاعات این شهرستان تفتیش شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، منزل پدری فاطمه داداش‌‌زاده، شهروند ساکن تبریز تفتیش شد. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده خانم داداش‌زاده، ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “روز جاری منزل پدری این شهروند با ارائه حکم قضایی توسط نیروهای اداره اطلاعات تفتیش شد. در جریان این بازرسی، تلفن همراه و لوازم شخصی خانم داداش‌زاده توسط ماموران ضبط شد”.

تاکنون از دلایل این اقدام اطلاعی حاصل نشده است.

فاطمه داداش‌زاده شهروند ساکن تبریز است. در نوروز ۱۴۰۳، او تخم‌مرغ‌های رنگی نوروزی را با طرح‌هایی شامل الفبای ترکی و نمادهای فرهنگی مرتبط با نوروز ترک‌ها نقاشی کرد. این آثار که با هدف نمایش هویت فرهنگی و گرامیداشت نوروز تهیه شده بود، توسط نهادهای امنیتی از سطح خیابان‌های تبریز جمع‌آوری شد.

۱۴۰۴ خرداد ۷, چهارشنبه

دوران محکومیت مژگان باقری به پایان رسید

۶ خرداد ۱۴۰۴-هه نگاو

خبرگزاری هرانا – دوران محکومیت دو سال حبس مژگان باقری، فعال صنفی معلمان استان فارس به پایان رسید. او یک سال و پنج ماه پایانی محکومیت خود را تحت نظارت پابند الکترونیکی در خارج از زندان سپری کرد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مژگان باقری آزاد شد. دوران محکومیت خانم باقری روز دوشنبه ۵ خرداد ۱۴۰۴ به پایان رسید. وی مدت یک سال و پنج ماه و سه روز پایانی دوران محکومیت دو سال حبس خود را تحت نظارت پابند الکترونیکی در خارج از زندان سپری کرد.

مژگان باقری در تاریخ ۳ دی ۱۴۰۲، تحت نظارت پابند الکترونیکی از زندان عادل آباد شیراز آزاد شده بود.

خانم باقری در آبان ماه ۱۴۰۲، جهت اجرای محکومیت خود بازداشت و به زندان مذکور منتقل شد.

او در خردادماه ۱۴۰۲ توسط دادگاه انقلاب شیراز به پنج سال حبس محکوم شد. در نهایت محکومیت خانم باقری توسط دادگاه تجدیدنظر به دو سال زندان تقلیل یافت.

مژگان باقری در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در جریان برگزاری تجمع اعتراضی معلمان در شیراز بازداشت و چندی بعد با قرار تامین آزاد شد.

۱۴۰۴ خرداد ۶, سه‌شنبه

بوکان؛ بفرین معروفی برای اجرای حکم حبس روانه زندان شد

۵ خرداد ۱۴۰۴-کردستان

بفرین معروفی، شهروند کُرد اهل بوکان، برای اجرای حکم ۴ ماه و ۷ روز حبس به زندان مرکزی ارومیه منتقل شد.

بر اساس اطلاع شبکه حقوق بشر کردستان، این شهروند روز یکشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ پس از احضار به اجرای احکام دادسرای عمومی و انقلاب بوکان، روانه زندان مرکزی ارومیه شد.

بفرین معروفی در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۴۰۳ توسط نیروهای امنیتی در بوکان بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل شد. وی با پایان دوران بازجویی به بند زنان زندان مرکزی ارومیه منتقل و در در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ با قرار وثیقه به صورت موقت از زندان آزاد شد.

این شهروند در چند ماه گذشته توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری دو بوکان به اتهام :«اقدام علیه امنیت ملی»‌ از طریق همکاری با حزب دمکرات کردستان ایران به ۴ ماه و ۷ روز حبس تعزیری محکوم شد.

۱۴۰۴ خرداد ۵, دوشنبه

ممنوعیت ورزش برای زنان هرمزگان، حتی در پارک‌های بانوان

۴ خرداد ۱۴۰۴-ایران وایر

روز شنبه ۳خرداد۱۴۰۴، شماری از زنان هرمزگان در اعتراض به جلوگیری از برگزاری ورزش همگانی در پارک بانوان بندرعباس، مقابل ساختمان استانداری هرمزگان دست به تجمع زدند.

رسانه‌های محلی به نقل از حاضران در این تجمع نوشته‌اند که از ۱۵فروردین۱۴۰۴ و پایان تعطیلات نوروزی، به زنان اجازه ورزش همگانی در بخش «ویژه‌ بانوان» پارک جنگلی داده نشده است.

به گفته حاضران، پیگیری‌های زنان متقاضی ورزش همگانی در طول دو ماه گذشته بی‌نتیجه بوده و هیچ مرجع و مقام مسوولی، توضیحی درباره علت و چرایی این ممنوعیت ارائه نکرده است.

ایده پارک‌های بانوان یکی از راه‌های اعمال تفکیک جنسی و جنسیتی در فضاهای شهری است که از چند سال قبل توسط جمهوری اسلامی اجرا شد.

این پارک‌ها اساسا با هدف «درمان نشاط اجتماعی» و تسهیل حضور زنان در جامعه برای انجام فعالیت‌های ورزشی ایجاد شدند. مقامات جمهوری اسلامی در تبلیغ و معرفی این پارک‌ها، آن‌ها را محل‌هایی امن برای حضور «آزادانه» زنان توصیف کرده‌اند با این‌ همه، همواره استفاده از این پارک‌ها به‌رغم اعمال تفکیک جنسیتی با محدودیت‌های زیاد از جمله ممنوعیت ورود تلفن هوشمند به پارک، یا ملزم بودن به پوشش متعارف جمهوری اسلامی و حجاب اجباری همراه بوده است.

با پایان ایام مرخصی؛ فاطمه تدریسی به زندان کچویی کرج بازگشت

۱ خرداد ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – فاطمه (مژگان) تدریسی، زندانی سیاسی با پایان ایام مرخصی به زندان کچویی کرج بازگشت.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، فاطمه (مژگان) تدریسی به زندان کچویی کرج بازگشت.

بازگشت به زندان خانم تدریسی روز سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴، با پایان مرخصی وی صورت گرفته است.

فاطمه تدریسی روز دوشنبه ۸ اردیبهشت ماه، با تودیع وثیقه یک میلیارد تومانی به مرخصی اعزام شده بود.

این زندانی سیاسی اواخر دی ماه ۱۴۰۲، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب کرج به ریاست قاضی سید موسی آصف الحسینی، به شش سال حبس و دو سال تبعید به شهرستان زنجان محکوم شده بود.

از جمله اتهامات مطروحه علیه وی “اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار با یکدیگر به قصد برهم‌ زدن امنیت کشور، تبلیغ علیه نظام، توهین به رهبری و تشکیل گروه با هدف بر هم زدن امنیت کشور” عنوان شده است.

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات خانم تدریسی به همراه دو متهم دیگر به نام های مریم جلال حسینی و سیامک نصیری در تاریخ ۱۳ دی ۱۴۰۲، در شعبه قضایی مذکور برگزار شده بود.

فاطمه (مژگان) تدریسی اوایل شهریورماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان کچویی کرج منتقل شد.

 فاطمه (مژگان) تدریسی پیش از این نیز سابقه بازداشت و برخوردهای قضایی را داشته است.

۱۴۰۴ خرداد ۳, شنبه

حبس بدون تصمیم؛ ادامه بلاتکلیفی فرشته محمدزاده در زندان اوین

۲ خرداد ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – فرشته محمدزاده، شهروند ساکن تهران، بیش از ۱۰ روز است که توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و هم اکنون به صورت بلاتکلیف در زندان اوین نگهداری می‌شود.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، فرشته محمدزاده در بازداشت موقت به‌سر می‌برد. بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، خانم محمدزاده در تاریخ ۲۴ اردیبهشت ماه، به بند زنان زندان اوین منتقل شده است. وی پیشتر توسط نیروهای امنیتی در میدان ولیعصر تهران بازداشت شده بود.

یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “بازداشت فرشته محمدزاده در حین شعارنویسی اعتراضی صورت گرفته است.”

تا لحظه تنظیم این گزارش، از اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.

فرشته محمدزاده، حدودا ۶۰ ساله و ساکن تهران است.

۱۴۰۴ خرداد ۲, جمعه

علیه معصومه سلیمانی پرونده قضایی تشکیل شد

۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – علیه معصومه سلیمانی، دارنده مدال جهانی کشتی زنان، پرونده قضایی تشکیل شد. او در این رابطه به دادسرای عمومی و انقلاب خرم آباد احضار شده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، علیه معصومه سلیمانی پرونده قضایی تشکیل شد.

خانم سلیمانی با انتشار ویدیویی در این خصوص اعلام کرد که اخیرا به اتهام تشویق زنان به بی حجابی، به شعبه هشت بازپرسی خرم آباد احضار شده است.

وی در مردادماه ۱۴۰۲، توسط دادگاه کیفری خرم‌ آباد از بابت اتهام “تحریک به ارتکاب اعمال خشونت‌ آمیز در بستر فضای مجازی” به یک سال حبس تعزیری محکوم شده بود.

خانم سلیمانی در یک پرونده دیگر به شش ماه حبس تعزیری و شش ماه حبس تعلیقی محکوم شد. سپس در پی اعتراض به احکام صادره، محکومیت وی به ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی و شش ماه حبس تعلیقی تبدیل شد.

معصومه سلیمانی پیشتر در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در خرم آباد بازداشت شد. وی نهایتا در تاریخ ۲۴ اردیبهشت ماه همان سال، با تودیع وثیقه از بازداشتگاه اداره اطلاعات سپاه این شهر آزاد شده بود.

خانم سلیمانی، دارنده مدال جهانی کشتی زنان و مادر پیش از این نیز به واسطه فعالیت‌های خود سابقه بازداشت را داشته است.

نسرین روشن از زندان اوین آزاد شد

۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – امروز سه شنبه ۳۰ اردیبهشت ماه، نسرین روشن، زندانی دو تابعیتی ایرانی-بریتانیایی به صورت مشروط از زندان اوین آزاد شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، نسرین روشن، زندانی دو تابعیتی ایرانی-بریتانیایی آزاد شد.

بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، آزادی خانم روشن ساعاتی پیش، به صورت مشروط از زندان اوین صورت گرفته است.

نسرین روشن پیشتر توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری محاکمه شد. او از بابت اتهامات اجتماع و تبانی به چهار سال حبس و از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به هشت ماه حبس محکوم شد. میزان محکومیت وی در پی تسلیم به رای به سه سال حبس کاهش پیدا کرد.

یک منبع مطلع پیشتر به هرانا اطلاع داده بود که ”مصداق اتهامات مطروحه علیه خانم روشن که مدتها ساکن کشور انگلستان بوده، شرکت در تجمعات خارج از کشور در رابطه با جان باختن مهسا امینی است.”

خانم روشن که متولد ۱۳۴۲ است، در تاریخ ۱۱ دی ۱۴۰۲، پس از اتمام مراحل بازجویی از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین به بند زنان این زندان منتقل شد.

این زندانی دو تابعیتی ایرانی-بریتانیایی در تاریخ ۲۵ آبان ماه ۱۴۰۲، هنگام خروج از کشور توسط نیروهای امنیتی در فرودگاه «بین‌المللی امام خمینی» بازداشت شده بود.

۱۴۰۴ اردیبهشت ۳۰, سه‌شنبه

نخستین جام‌جهانی فوتسال زنان؛ پایان ۴دهه تبعیض با فریاد فرشته‌ها

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴- ایران وایر

تیم ملی فوتسال زنان ایران، شنبه ۲۷اردیبهشت۱۴۰۴ با پیروزی ۳ بر یک مقابل چین در دیدار رده‌بندی جام ملت‌های آسیا، موفق شد به مقام سوم این رقابت‌ها دست یابد و سهمیه حضور در «نخستین دوره جام‌جهانی فوتسال زنان» که سال ۲۰۲۵ به میزبانی فیلیپین برگزار خواهد شد را، کسب کند.

پس از این صعود، نخستین سوال این‌گونه شکل گرفت که چرا تاکنون جام‌جهانی فوتسال زنان برگزار نشده است؟ درحالی که ۳۶ سال از برگزاری نخستین دوره جام‌جهانی فوتسال مردان گذشته و فیفا در تمامی این سال‌ها ادعای برابری‌های جنسی را فریاد زده است، اما به دلایلی از جمله «عدم وجود اسپانسرهای کافی»، این مسابقات تاکنون برگزار نشده بود.

شاید جالب باشد که بدانیم نامه‌ای که «فرشته کریمی» در کنار برخی دیگر از ستاره‌های زن فوتسال جهان، خطاب به فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) نوشت و روزنامه «گاردین» آن را با عکسی از ملی‌پوش‌های زن فوتسال ایران پوششی گسترده داد، در شکل‌گیری نخستین دوره این مسابقات، تاثیری ویژه داشت.

***

از نخستین جام جهانی فوتسال زنان چه می‌دانیم؟

نخستین دوره جام‌جهانی فوتسال زنان، به میزبانی شهرهای «پاسیگ» و «ویکتوریاس» کشور فیلیپین، طی روزهای ۳۰آبان۱۴۰۴ تا ۱۶آذر۱۴۰۴ (۲۱نوامبر تا ۷دسامبر۲۰۲۵)، در دو ورزشگاه «فیلیپ اسپورت» و «ویکتوریا سیتی» برگزار خواهد شد.

برای نخستین دوره این مسابقات قرار است ۱۶ تیم از ۶ کنفدراسیون قاره‌ای حضور داشته باشند. تیم‌ها به ۴ گروه ۴ تیمی تقسیم می‌شوند، دو تیم برتر هر گروه به مرحله حذفی صعود می‌کنند و دو تیم سوم و چهارم هر گروه، حذف خواهند شد. تیم‌های صعودکننده هم به ترتیب در مراحل حذفی ‌چهارم نهایی، نیمه‌نهایی و چهار تیم برتر، در بازی رده‌بندی و فینال مقابل هم قرار می‌گیرند.

اسپانیا، پرتغال، لهستان و ایتالیا (از اروپا)، نیوزلند (از قاره اقیانوسیه)، کلمبیا، برزیل و آرژانتین (از قاره آمریکای جنوبی)، پاناما و کانادا (از آمریکای شمالی)، تانزانیا و مراکش (از آفریقا)، ایران، تایلند و ژاپن در کنار فیلیپین میزبان (از آسیا)، شرکت‌کنندگان اولین جام‌جهانی فوتسال زنان هستند.

زنان فوتسالیست خطاب به فیفا چه نوشتند؟

بررسی سخنرانی‌های اخیر «جیانی اینفانتینو»، رییس فیفا نشان می‌دهد که او طی سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵ بیش از ۱۰ بار به سیاست برابری زنان و مردان در نگاه فدراسیون جهانی فوتبال اشاره کرده است. به صورت نمونه، او آگوست۲۰۲۳ گفته بود: «زمان آن رسیده که زنان و مردان را به‌ طور برابر ببینیم. به همه زنان می‌گویم؛ شما قدرت تغییر را دارید. فقط انجامش دهید. خودتان انجامش دهید. درهای باز در انتظار شماست.»

سال ۲۰۲۱، یعنی دو سال پیش از اینکه چنین سخنانی بر زبان جیانی اینفانتینو جاری شود، روزنامه «گاردین» گزارشی با تیتر «بازیکنان از فیفا می‌خواهند سیاست “عمیقا تبعیض‌آمیز” فوتسال زنان را تغییر دهد.»

گاردین نوشته بود که جمعی از «برجسته‌ترین بازیکنان زن فوتسال جهان» از فیفا خواسته‌اند تا با راه‌اندازی جام‌جهانی فوتسال زنان، برای «ایجاد برابری» با مردان، به رویکردی که این زنان آن را «رفتار عمیقا تبعیض‌آمیز فیفا در قبال خود» خوانده بودند، پایان دهد.

این زنان نوشته بودند که رفتار فیفا در قبال نادیده گرفتن مسابقات فوتسال جهانی زنان، نمونه‌ای بارز از «بدرفتاری جنسیتی» است.

گاردین نوشته بود که چهره‌هایی شاخص از فوتسال زنان جهان، این نامه‌ را امضا کرده بودند. از جمله «ناتالیا اوریو» و «آنیتا لوخان»، دو ستاره و کاپیتان تیم اسپانیا، «آماندینها»، کاپیتان و برنده شش بار عنوان بهترین بازیکن تیم ملی فوتسال زنان برزیل و «فرشته کریمی»، بهترین بازیکن فوتسال زنان آسیا.

گاردین با هریک از این زنان گفت‌وگویی کوتاه داشت و به نقل از فرشته کریمی، ستاره فوتسال ایران نوشته بود: «این بزرگترین نقطه ضعف فیفا است. امیدوارم با برگزاری جام‌جهانی فوتسال زنان، به این تبعیض بزرگ پایان دهد.»

از AMF چه می‌دانیم و چرا به دشمن FIFA تبدیل شده است؟

شاید اگر این نامه نوشته نمی‌شد و رسانه‌های بین‌المللی مانند گاردین آن را پوشش خبری نمی‌دادند، فیفا همچنان میلی به برگزاری جام‌جهانی فوتسال زنان نشان نمی‌داد و طی دهه‌های اخیر حاضر به برگزاری دو مسابقه زنان نمی‌شد؛ جام جهانی فوتسال زنان و جام‌جهانی فوتبال ساحلی زنان.

ریشه این بی‌میلی فدراسیون جهانی فوتبال برای برگزاری این دو جام‌جهانی، در ده‌ها فاکتور دیده شده، اما مهم‌ترین آن، بحث «میزان درآمدهای مالی» و دوم «اختلاف با نهادهای متفرقه» است.

فیفا، دهه‌ها فوتسالیست‌های زن جهان را قربانی یک مبارزه جاه‌طلبانه با نهادی به نام «AMF» (Asociación Mundial de Futsal) کرد؛ «اتحادیه جهانی فوتسال»

این سازمان در سال ۱۹۷۰ و با تلاش فوتسالیست‌ها و کمک فدراسیون‌‌های فوتبال دو کشور اروگوئه و برزیل راه‌اندازی شد. فیفا در سال ۱۹۸۰ این سازمان را «غیررسمی» خواند و از فدراسیون‌های عضو خود خواست از هرگونه همکاری با این فدراسیون خودداری کنند.

این سازمان از سال ۱۹۸۰ تلاش کرد نخستین دوره‌های رقابت‌های فوتسال بین‌المللی زنان و مردان را راه‌اندازی کند، اما فیفا اجازه نداد. در نهایت، فدراسیون جهانی فوتبال در سال ۱۹۸۹ نخستین دوره جام‌جهانی فوتسال مردان را برگزار کرد، ولی مسابقات فوتسال زنان را به دلیل آنچه «عدم استقبال از سوی اسپانسرها» و «پایین بودن رقم حق پخش تلویزیونی» می‌خواند، بی‌اهمیت جلوه داد.

فوتسالیست‌های زن چگونه قربانی یک دعوای قدرت شدند؟

تصور کنید که بیش از چهار دهه، زنان فوتسالیست، قربانی یک دعوا و جاه‌طلبی میان دو نهاد موازی در فوتسال بودند.

«اتحادیه فوتسال جهان» (AMF) خود را «وارث حقیقی فوتسال اصیل» می‌داند، چون سال‌ها پیش از ورود فیفا به مقوله فوتسال، مسابقات رسمی این ورزش را برگزار کرده بود. به صورت کلی، فیفا می‌گوید هرجا توپ به پایی برخورد کرد، حق انحصارش متعلق به اوست؛ حتی اگر خودش نخواهد برگزار‌کننده مسابقات آن باشد.

در دهه ۱۹۸۰ میلادی، AMF، رقابت‌های فوتسال مردان و زنان را بدون کسب اجازه از فیفا برگزار کرد. پس از آنکه فدراسیون جهانی فوتبال، فدراسیون‌های ملی را تهدید کرد که در صورت شرکت کردن در رقابت‌های AMF آن‌ها را تعلیق می‌کند، این نهاد به برگزاری بیشتر بازی‌های زنان روی آورد؛ چیزی که فیفا به دلیل عدم درآمدهای مالی، به آن علاقه‌ای نشان نمی‌داد.

با این حال، اتحادیه فوتسال جهانی از سال ۲۰۰۸ تاکنون، رقابت‌های «AMF Futsal Women’s World Cup» را صرفا برای زنان و با حضور محدود تیم‌های ملی فوتسال زنان برگزار کرده است؛ فدراسیون فوتبال ایران به دلیل نگرانی از واکنش‌های فیفا، هرگز تیم ملی فوتسال زنان ایران را به این مسابقات اعزام نکرد.

زنان فوتسالیست چگونه حق خود را گرفتند؟

زن هستید یا مرد، آنچه را که می‌خواهید و حق‌تان می‌دانید را انجام دهید. سپتامبر۲۰۲۱ ستاره‌های فوتسال جهان از جمله فرشته کریمی، خطاب به جیانی اینفانتینو، از «ظلم فیفا»، «تبعیض و بدرفتاری جنسیتی» نوشتند.

نوامبر۲۰۲۲، انجمن بین‌المللی بازیکنان فوتسال زنان، (AJFSF) کمپینی راه‌اندازی و فیفا را به «بی‌توجهی عمومی» نسبت به بازیکنان فوتسال زنان متهم کرد. فقط یک ماه بعد یعنی دسامبر۲۰۲۲، فیفا اعلام می‌کند که نخستین دوره جام‌جهانی فوتسال زنان را در سال ۲۰۲۵ برگزار خواهد کرد.

یک سال بعد، جیانی اینفانتینو، رییس فیفا، از موضع حکیمانه به زنان فوتبالیست و فوتسالیست گفت: «تبعیض در فوتبال و فوتسال زنان، بی‌احترامی و توهین به تمام زنان است.»

علیرغم نیاز به رسیدگی پزشکی؛ تداوم بازداشت محمدعلی و هدی مهرگانفر در زندان شیراز

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – محمدعلی مهرگانفر و فرزندش هدی مهرگانفر، متهمان سیاسی که یک پرونده قضایی مشترک دارند، ۲۱۰ روز است که به صورت بلاتکلیف در زندان عادل آباد شیراز نگهداری می‌شوند. این دو عضو یک خانواده از بیماری‌های متعددی رنج می‌برند و در این زندان کماکان از رسیدگی پزشکی محروم مانده‌اند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، محمدعلی مهرگانفر و فرزندش هدی مهرگانفر، کماکان در زندان عادل آباد شیراز در بازداشت به‌سر می‌برند. بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، نزدیک به هفت ماه است که از بازداشت این دو عضو یک خانواده می‌گذرد. آنها به ظن ارتباط با یکی از گروه های مخالف نظام تفهیم اتهام شده اند. با این حال، پرونده قضایی آنان همچنان در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد و تاکنون دادگاهی برای رسیدگی به اتهاماتشان تشکیل نشده است. یک منبع مطلع از وضعیت این متهمان سیاسی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “هدی مهرگانفر پیش از بازداشت تحت عمل جراحی زنان قرار گرفته بود. او چندی پیش به دلیل نبود بهداشت در بند زنان به گال و بیماری قارچی مبتلا شده بود. آقای مهرگانفر نیز دچار مشکلات قلبی است و یک چشم او نیاز به جراحی دارد. این دو عضو یک خانواده به رسیدگی پزشکی و اعزام به مراکز درمانی نیاز دارند. با این حال، تاکنون هیچ اقدام درمانی برای آنان صورت نگرفته است.”

 در تاریخ ۱۰ فروردین ماه، جلسه بازپرسی این دو عضو یک خانواده به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شده بود.

آقای مهرگانفر به همراه دخترش هدی در تاریخ ۱ آبان سال گذشته، توسط نیروهای امنیتی در شهر زرقان بازداشت شدند. آنها پس از ۵۸ روز، از یکی از بازداشتگاه‌های اطلاعات سپاه به زندان عادل‌آباد شیراز منتقل شدند.

محمدعلی مهرگانفر، ۶۶ ساله، از زندانیان سیاسی دهه ۶۰ و دخترش، هدی مهرگانفر، ۳۸ ساله و مهندس الکترونیک، هر دو از ساکنان شهر زرقان در استان فارس هستند.

۱۴۰۴ اردیبهشت ۲۹, دوشنبه

گزارشی از نقض حقوق بشر و وضعیت زنان زندانی و سیاسی در ایران

۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴-کمپین دفاع از زندانیان مدنی و سیاسی

وضعیت زنان زندانی در ایران یکی از مهم‌ترین و نگران ‌کننده‌ترین مسائل حقوق بشری در سال‌های اخیر بوده است. زنان بسیاری به دلیل فعالیت‌های سیاسی، مدنی، اجتماعی، فرهنگی و حتی ابراز عقاید شخصی در فضای مجازی، هدف پیگرد قضایی قرار گرفته و با اتهاماتی مبهم روانه زندان شده‌اند.

اتهامات مبهم و کلی

بسیاری از زنان فعال اجتماعی و سیاسی در ایران با اتهاماتی نظیر «اقدام علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام»، یا «تشویش اذهان عمومی» مواجه می‌شوند. این اتهامات که اغلب تعاریف حقوقی دقیقی ندارند، می‌توانند به‌راحتی برای سرکوب طیف گسترده‌ای از فعالیت‌های مسالمت‌آمیز به کار روند.

نبود شفافیت در فرآیند قضایی، زمینه را برای برخوردهای سلیقه‌ای و فراقانونی فراهم می‌سازد.

شرایط نامناسب زندان و برخوردهای ناعادلانه

  • محرومیت از خدمات درمانی و پزشکی
  • نگهداری طولانی‌مدت در سلول انفرادی
  • اعمال فشارهای روانی و جسمی
  • محدودیت در دسترسی به وکیل یا تماس با خانواده

این وضعیت نه‌تنها ناقض اصول اولیه حقوق بشر است، بلکه می‌تواند سلامت جسمی و روانی زندانیان را نیز به‌شدت به خطر اندازد.

زنان شاخص و چهره‌های برجسته

برخی از زنان زندانی، فعالان سرشناسی هستند که به چهره‌های نمادین مقاومت مدنی در ایران تبدیل شده‌اند.

زینب جلالیان، قدیمی‌ترین زندانی سیاسی بدون مرخصی که در این سال‌ها از بیماری رنج می‌برد.

نسرین ستوده، وکیل و مدافع حقوق بشر که سال‌هاست در معرض فشار و تهدید قرار دارد.

سپیده قلیان، فعال کارگری که بارها به دلیل حمایت از حقوق کارگران بازداشت شده است.

پخشان عزیزی، وریشه مرادی، زندانیان سیاسی. عضو جامعه زنان آزاد و مددکار اجتماعی تحت فشار جسمی و روحی، محکوم به اعدام می‌باشند.

این چهره‌ها و صدها زن زندانی دیگر، نماد ایستادگی در برابر سرکوب و بی‌عدالتی از گذشته تا به امروز تلقی می‌شوند.

نقش زنان در اعتراضات و تبعات آن

در اعتراضات سال‌های اخیر، به‌ویژه پس از جان‌باختن مهسا امینی در سال ۱۴۰۱، نقش زنان به‌صورت گسترده و برجسته ظاهر شد. حضور در خیابان‌ها، انتشار پست در شبکه‌های اجتماعی، و حتی برداشتن حجاب به‌عنوان نماد اعتراض، باعث بازداشت و مجازات بسیاری از زنان شد. این حضور گسترده، از سوی حکومت با سرکوب شدید و برخوردهای امنیتی مواجه شده است.

واکنش‌های بین‌المللی

نهادهای بین‌المللی و سازمان‌های حقوق بشری از جمله عفو بین‌الملل، دیدبان حقوق بشر، و گزارشگر ویژه سازمان ملل بارها نسبت به وضعیت زندانیان زن در ایران ابراز نگرانی کرده‌اند. این سازمان‌ها خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط زندانیان عقیدتی و پایان دادن به سرکوب سیستماتیک زنان شده‌اند.

زنکشی؛ قتل یک زن جوان در شاهرود با انگیزه‌ی ناموسی توسط همسرش

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴-هه نگاو

یک زن جوان به هویت یاسمن نصرتی در شهرستان شاهرود استان سمنان توسط همسرش از طریق خفه کردن به قتل رسید. انگیزه قاتل از ارتکاب جرم قتل همسرش، ناموسی بوده است.

براساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، روز شنبه ۲۷ اردیبهشت ماه ١٤٠٤( ۱۷ می ٢٠٢٥)، یک زن ٢٠ سالە با هویت یاسمن نصرتی در منطقه تفریحی امیریه، شهرستان شاهرود توسط همسرش با نام کوچک ”پارسا”  از طریق خفەکردن با کمربند بە قتل رسید.

سایت حکومتی رکنا بدون اشاره به هویت این زن نوشته است کە وی در پی یک مشاجره خانوادگی در شاهرود از ناحیه گردن دچار خفگی شدە و با وجود انتقال به بیمارستان، جان خود را از دست داده است.

قاتل کە مردی ٢٦ سالە و همسر وی می‌باشد پس از ارتکاب جرم از محل حادثه متواری و در نهایت دستگیر شده است.

قاتل ضمن اعتراف به قتل همسرش ادعا کرده که به دلیل سوء‌ظن به خیانت همسرش وی را به بیابان‌های اطراف شاهرود برده و با استفاده از کمربند به قتل رسانده است.

زنکشی‌‌؛ قتل همسر و مادر همسر توسط یک فرد در شهرستان فیروزآباد

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴-هه نگاو

یک مرد در شهرستان  فیروزآباد از توابع استان فارس، با به کارگیری سلاح سرد همسر و مادر همسرش به نامهای الیانا کوهی و فریده باقری  را به قتل رساند. انگیزه‌ی قاتل از ارتکاب جرم “درخواست طلاق همسرش” بوده است.

براساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، روز شنبه ٢٧ اردیبهشت ١٤٠٤ (١٧ می ٢٠٢٥)،  یک مرد در شهرستان فیروزآباد الیانا کوهی همسر ٢٣سالە و مادرزن ٤٥ سالە خود به نام فریده باقری را با باضربات متعدد چاقو به قتل رساند.

این دو زن کە توسط داماد خانوادە با ضربات متعدد چاقو شدیدا مجروح شدە بودند، به بیمارستان منتقل شده و در نهایت بر اثر شدت جراحات وارده جان خود را از دست دادند.

 سایت “اعتماد آنلاین” بدون اشاره به هویت قاتل و مقتولن نوشته است، متهم، کە پس از به قتل رساندن همسر و مادر همسرش از محل حادثه متواری شده بود تحت بازداشت قرار گرفته و انگیزه‌ی خود را درخواست طلاق همسرش اعلام کرده است.

جزئیاتی از شرایط و وضعیت کنونی زینب جلالیان در زندان یزد

۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – زینب جلالیان، تنها زن زندانی سیاسی محکوم به حبس ابد در ایران دوران محکومیت خود را بدون رعایت اصل تفکیک جرائم در زندان یزد سپری می‌کند. این زندانی سیاسی علیرغم شرایط نامناسب جسمی ناشی از بیماری های چشمی، کلیوی و گوارشی، کماکان از رسیدگی مکفی و مداوم پزشکی محروم مانده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، زینب جلالیان، زندانی سیاسی کماکان از رسیدگی پزشکی مناسب در زندان یزد محروم مانده است. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زندانی سیاسی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “خانم جلالیان با بیماری‌های چشمی، کلیوی و گوارشی مواجه است. با وجود گذشت حدود هفت ماه از آزمایش‌ها، نتایج پزشکی به او ارائه نشده است. در این مدت، درمانی برای او صورت نگرفته و به بیمارستان نیز اعزام نشده است. کارشکنی مسئولان باعث محرومیت او از رسیدگی پزشکی شده است. این وضعیت، نگرانی خانواده‌اش را نسبت به سلامت او افزایش داده است.”

زینب جلالیان در سال ۱۳۸۶ دستگیر و در سال ۱۳۸۸ به اتهام خروج غیرقانونی از کشور به یک سال حبس تعزیری و به اتهام محاربه به دلیل عضویت در گروه‌های مخالف نظام به اعدام محکوم گردید. حکم اعدام او در دادگاه تجدیدنظر و دیوان عالی کشور تأیید، اما سپس به حبس ابد تغییر یافت.

خانم جلالیان بارها اعلام کرده بود که در زمان بازداشت به شیوه‌هایی چون شلاق زدن به کف پا، مشت به شکم، کوبیدن سر به دیوار و تهدید به تجاوز، مورد آزار و شکنجه قرار گرفته است.

به دلیل عدم رعایت حجاب؛ چند واحد صنفی در تهران پلمب شدند

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – امروز، شماری از واحدهای صنفی در تهران از جمله فودکورت و چند فروشگاه‌ زنجیره‌ای، به دلیل عدم رعایت حجاب اجباری از سوی مشتریان، توسط پلیس نظارت بر اماکن عمومی، پلمپ شدند.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از امتداد، چند واحد صنفی در تهران پلمپ شدند.

در این گزارش آمده است، نیروهای پلیس نظارت بر اماکن عمومی، امروز مبادرت به پلمب چند فروشگاه مواد غذایی و فودکورت در هایپر باکری تهران کردند. این اقدام در پی عدم رعایت حجاب از سوی برخی مشتریان در بخش عمومی فروشگاه‌ها صورت گرفته است.

برخی از فروشگاه‌های پلمب شده حتی فاقد پرسنل زن بوده‌اند. در نتیجه این پلمب، فروشگاه‌ها ناچار به تخلیه کامل اقلام فاسد شدنی خود شدند.

بر اساس این گزارش، فرآیند پلمب سایر فروشگاه‌ها نیز کماکان ادامه دارد. در سال ۱۴۰۳، بر اساس آماربرداری سالانه مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، دست‌کم ۵۳۶ مورد پلمب اماکن تجاری و صنفی گزارش شده است. این پلمب‌ها نه به دلیل تخلفات صنفی، بلکه عمدتاً به دلایلی از جمله ارائه خدمات در ماه رمضان، عدم رعایت مسائل مربوط به حجاب اجباری و ارائه خدمات در ایام سوگواری مذهبی انجام شده است. این آمار نمایانگر افزایش مداخلات و نظارت‌های نهادهای قضایی و امنیتی بر فعالیت‌های تجاری و صنفی است که تأثیرات قابل توجهی بر آزادی‌های فردی و اجتماعی به همراه دارد.

۱۴۰۴ اردیبهشت ۲۸, یکشنبه

کاهش محکومیت نرگس خراسانی پس از پذیرش اعاده دادرسی

۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – حکم سه سال حبس نرگس خراسانی، از هواداران عرفان حلقه که در زندان اوین محبوس است، پس از پذیرش اعاده دادرسی و رسیدگی مجدد در شعبه ۲۱ دادگاه تجدیدنظر استان تهران، به یک سال و شش ماه حبس کاهش یافت.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، حکم حبس نرگس خراسانی از هواداران عرفان حلقه، کاهش یافت. علی شریف زاده اردکانی، وکیل دادگستری با انتشار مطلبی از کاهش حکم حبس خانم خراسانی خبر داد. به گفته وی، پس از پذیرش اعاده دادرسی و ارجاع پرونده این زندانی به شعبه ۲۱ تجدیدنظر مستقر در دادگاه انقلاب، حکم حبس نرگس خراسانی از سه سال به یک سال و شش ماه کاهش یافت.

نرگس خراسانی پیشتر در داداگاه انقلاب از بابت اتهام عضویت در گروه غیرقانونی، به سه سال حبس محکوم شده بود.

وی در تاریخ ۲۶ خرداد ۱۴۰۳، جهت تحمل حبس بازداشت و راهی زندان اوین شد.

نرگس خراسانی، از هواداران عرفان حلقه، در مردادماه ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و چندی بعد با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شده بود.

۱۴۰۴ اردیبهشت ۲۷, شنبه

لیدا آلکسانی با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – لیدا آلکسانی، شهروند مسیحی ساکن تهران روز گذشته با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ماده ۱۸، لیدا آلکسانی آزاد شد.

بر اساس این گزارش، آزادی خانم آلکسانی روز سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ماه، با تودیع وثیقه چهار میلیارد تومانی صورت گرفته است.

این شهروند مسیحی در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ماه، از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین به بند زنان این زندان منتقل شده بود.

در تاریخ ۲۴ فروردین‌ماه ۱۴۰۴، خانم آلکسانی توسط مأموران وزارت اطلاعات در منزل شخصی خود بازداشت شده بود. همچنین مأموران اقدام به تفتیش منزل و ضبط تعدادی از وسایل شخصی او و خانواده اش را کردند.

تا لحظه تنظیم این گزارش، از اتهامات مطروحه علیه خانم لیدا آلکسانی اطلاعی حاصل نشده است.

ژوزف شهبازیان، همسر خانم آلکسانی، در بهمن ماه سال ۱۴۰۳، به همراه یک شهروند مسیحی دیگر در تهران بازداشت و به زندان اوین منتقل شده اند و اکنون در این زندان به‌سر میبرند. بر پایه ۱۷۰ گزارش گردآوری ‌شده توسط مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در فاصله ده سال گذشته، حدود ۱۱ درصد از قربانیان نقض حقوق اقلیت‌های مذهبی در ایران، مسیحیان، به ‌ویژه نوکیشان مسیحی بوده‌اند. این رقم در سال ۲۰۲۴ بیش از ۹ درصد گزارش‌ها را شامل می‌شد.

۱۴۰۴ اردیبهشت ۲۶, جمعه

اعدام ۸ زندانی از جمله یک زن در زندان‌های قزلحصار، ارومیه، شیراز و گناباد

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴-کانون حقوق بشر در ایران

کانون حقوق بشر ایران، چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ – هشت زندانی از جمله یک زن در زندان‌های قزلحصار، ارومیه، شیراز و گناباد اعدام شدند.

سران حکومت از ابتدای اردیبهشت ماه تا کنون دستکم ۱۰۶ زندانی را اعدام کرده‌اند.

اعدام سجاد امیری، رضا میری وغلام‌عباس چراغیان در زندان قزلحصار

بامداد چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴، سه زندانی در زندان قزلحصار اعدام شدند.

سجاد مرادی، اهل نورآباد لرستان که پیشتر به اتهام مرتبط با مواد مخدر بازداشت و به اعدام محکوم شده بود.

رضا میری، ۳۲ساله،  فرزند محمد، مجرد، اهل هرسین که از ۴سال پیش به اتهام مرتبط با مواد مخدر بازداشت و به اعـدام محکوم شده بود.

غلام‌عباس چراغیان، فرزند محمد حسین، اهل رباط کریم، که پیشتر به اتهام قتل بازداشت و به اعـدام محکوم شده بود.

اعـدام ابراهیم جغتای در زندان گناباد

سحرگاه سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴، یک زندانی به نام ابراهیم جغتایی در زندان گناباد اعـدام شد. وی پیشتر به اتهام مرتبط با مواد مخدر بازداشت و به اعـدام محکوم شده بود.

اعـدام مشیر عثمان‌زاده در زندان ارومیه

صبحگاه چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴، مشیر عثمان‌زاده در زندان ارومیه اعـدام شد. مشیر عثمان‌زاده، ۵۱ساله، فرزند حاج طاهر(فریق) بود که از ۴سال پیش به اتهام قتل بازداشت و به اعـدام محکوم شده بود.

اعـدام علی ابوالحسینی، اسرار امانی و مهتاب امیری در زندان عادل‌آباد شیراز

بامداد دوشنبه ۱۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴، دو زندانی به اسامی علی ابوالحسینی و اسرار امانی  و صبحگاه چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴، مهتاب امیری در زندان عادل‌آباد شیراز اعـدام شدند.

علی ابوالحسینی، ۳۲ساله، متاهل و پدر یک فرزند ۶ساله، اهل آبادان بود که از ۴سال پیش به اتهام قتل بازداشت و به اعـدام محکوم شده بود.

اسرار امانی، تبعه افغانستان بود که از ۲سال پیش به اتهام قتل بازداشت و به اعـدام محکوم شده بود.

مهتاب امیری،  اهل شیراز بود و از ۳ سال پیش به اتهام قتل بازداشت و به اعـدام محکوم شده بود.

۱۴۰۴ اردیبهشت ۲۵, پنجشنبه

اعلامیه راجع به حفاظت از زنان و کودکان در وضعیت های اضطراری و درگیری های مسلحانه

  معاهدات بین المللیمعاهدات بین المللی زنانمعاهدات بین المللی کودک و نوجوان
زنان و کودکان از جمله گروه‌های آسیب پذیری هستند که حقوق و آزادی‌های اساسی آنها به طور گسترده‌ای مورد نقض قرار گرفته است. به ویژه در درگیری‌های مسلحانه و وقوع حالت فوق العاده یا شرایط اضطراری که اوضاع کشورها نابسامان می‌گردد، زنان و کودکان آسیب پذیرتر گشته و به جهت آن که کمتر امکان دفاع از خود را پیدا می‌نمایند، در معرض خطر بیشتری نسبت به سایر افراد قرار دارند و بیش از دیگر افراد و گروه‌ها در معرض خشونت و نقض حقوق و آزادی‌ها قرار می‌گیرند. با وجود آن که حمایت از زنان و کودکان در درگیری‌های مسلحانه و شرایط اضطراری در قالب اسناد حقوق بشری و همچنین مقررات مربوط به حمایت از جمعیت‌های غیر نظامی در مناقشه‌های مسلحانه صورت پذیرفته، اما رنج‌های مکرری که زنان و کودکان در بسیاری از نواحی جهان در چنین شرایطی متحمل می‌شدند، ایجاب می‌کرد تا سندی مؤثرتر و خاص درباره حمایت از زنان و کودکان در چنین شرایطی به تصویب رسد. تصویب «اعلامیه حمایت از زنان و کودکان در شرایط اضطراری و مناقشه مسلحانه» یکی از ثمره‌های تلاش جامعه بین المللی در این راستا محسوب می‌شود.

لیدا آلکسانی با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – لیدا آلکسانی، شهروند مسیحی ساکن تهران روز گذشته با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ماده ۱۸، لیدا آلکسانی آزاد شد.

بر اساس این گزارش، آزادی خانم آلکسانی روز سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ماه، با تودیع وثیقه چهار میلیارد تومانی صورت گرفته است.

این شهروند مسیحی در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ماه، از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین به بند زنان این زندان منتقل شده بود.

در تاریخ ۲۴ فروردین‌ماه ۱۴۰۴، خانم آلکسانی توسط مأموران وزارت اطلاعات در منزل شخصی خود بازداشت شده بود. همچنین مأموران اقدام به تفتیش منزل و ضبط تعدادی از وسایل شخصی او و خانواده اش را کردند.

تا لحظه تنظیم این گزارش، از اتهامات مطروحه علیه خانم لیدا آلکسانی اطلاعی حاصل نشده است.

ژوزف شهبازیان، همسر خانم آلکسانی، در بهمن ماه سال ۱۴۰۳، به همراه یک شهروند مسیحی دیگر در تهران بازداشت و به زندان اوین منتقل شده اند و اکنون در این زندان به‌سر میبرند. بر پایه ۱۷۰ گزارش گردآوری ‌شده توسط مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در فاصله ده سال گذشته، حدود ۱۱ درصد از قربانیان نقض حقوق اقلیت‌های مذهبی در ایران، مسیحیان، به ‌ویژه نوکیشان مسیحی بوده‌اند. این رقم در سال ۲۰۲۴ بیش از ۹ درصد گزارش‌ها را شامل می‌شد.

۱۴۰۴ اردیبهشت ۲۴, چهارشنبه

گزارش صوتی و تصویری جلسه عمومی کانون دفاع از حقوق بشر در ایران در تاریخ ۱۱ می ۲۰۲۵

جلسه عمومی کانون دفاع از حقوق بشر در ایران در تاریخ ۱۱ می ۲۰۲۵ ساعت ۱۵:۰۰ بوقت اروپای مرکزی با حضور جمعی از فعالان حقوق بشر و دیگر مهمانان از طریق فضای مجازی زووم، یوتیوب، اپلیکیشن کانون با مدیریت نسرین جهانی گلشیخ برگزار گردید. سخنرانان عبارتند از: ۱) سلمان قربانی : بررسی هدف هشتم از سند 2030 یونسکو و مقایسه آن با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ۲) مرضیه معظمی : کودک آزاری در ایران، ۳) نزهت رشید خانی : روز جهانی ارتباطات، ۴) بحث آزاد : حقمان را فراموش نکنیم “دنیای زیبا برای همه”، با مشارکت: ساره استوار، سلمان قربانی، معصومه توکلی، فرشاد اربابی، امیر پالوانه.
همکارانی که مارا در برگزاری این جلسه یاری کردند: مسئول جلسه : نسرین جهانی گلشیخ، منشی جلسه : کوثر ولیزاده، ضبط صدا و تدوین : پویا حسابی، ادمین‌ها : سینا اشجعی، محمود گلستانی.
علاقمندان می‌توانند گزارش‌های صوتی جلسه فوق را از طریق فایل‌های صوتی زیر نوا باشند و همچنین گزارش تصویری جلسه را در کانال یوتیوب بشریت از طریق لینک زیر تماشاگر باشند:

شروع جلسه : نسرین جهانی گلشیخ

سلمان قربانی: بررسی هدف هشتم از سند 2030 یونسکو و مقایسه آن با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

مرضیه معظمی: کودک آزاری در ایران

نزهت رشید خانی: روز جهانی ارتباطات

بحث آزاد: حقمان را فراموش نکنیم “دنیای زیبا برای همه”

گزارش صوتی جلسه ویژه کمیته دفاع از حقوق زنان در تاریخ ۳۰ آوریل ۲۰۲۵

جلسه ویژه کمیته دفاع از حقوق زنان مورخ ۳۰ آوریل ۲۰۲۵ در ساعت ۱۵:۰۰ به وقت اروپای مرکزی در فضای مجازی کلاب هاوس با مدیریت آقای محمد گلستانجو ، سخنران اول: خانم نازی جلالی با موضوع “گزارش و تحلیل موارد نقض حقوق زنان در ایران در فروردین ماه ۱۴۰۴” ، سخنران دوم: خانم زهرا رشیدی با موضوع” زنان سرپرست خانوار در ایران” و بحث آزاد با موضوع “حق بر مالکیت شخصی(مالکیت جسمی و معنوی) ” برگزار گردید. همکارانی که مارا در برگزاری این جلسه یاری کردند عبارتند از: مسئول جلسه : آقای محمد گلستانجو ، منشی جلسه: خانم معصومه کریمی، ضبط صدا و تدوین: خانم حدیث خوب‌رفتار. علاقمندان می توانند گزارش صوتی جلسه فوق را از طریق فایل های صوتی زیر شنوا باشند.

 

شروع جلسه : آقای محمد گلستانجو

خانم نازی جلالی : گزارش و تحلیل موارد نقض حقوق زنان در ایران در فروردین ماه ۱۴۰۴

خانم زهرا رشیدی: زنان سرپرست خانوار در ایران

بحث آزاد : حق بر مالکیت شخصی (مالکیت جسمی و معنوی)

۱۴۰۴ اردیبهشت ۲۳, سه‌شنبه

بازداشت اوین رسولیان، شهروند کُرد توسط نیروهای امنیتی در مهاباد

۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴-کمپین دفاع از زندانیان مدنی و سیاسی

اوین رسولیان، شهروند کُرد اهل مهاباد توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی شد.

به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، اوین رسولیان ٣٠ ساله شهروند کُرد اهل مهاباد و ورزشکار و مربی ورزش‌های رزمی در باشگاه خود، توسط نیروهای امنیتی بدون ارائه هرگونه حکم قضایی روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.

تا زمان تنظیم این گزارش از محل نگهداری و اتهام‌های مطروحه علیه این شهروند کُرد اطلاع دقیقی در دست نیست.

۱۴۰۴ اردیبهشت ۲۲, دوشنبه

کنوانسیون‌ رفع‌ هر گونه‌ تبعیض‌ علیه‌ زنان ( مصوب‌ ۱۸ دسامبر ۱۹۷۹ میلادی‌ (مطابق‌ با ۲۸/۹/۱۳۵۸ شمسی‌) مجمع‌ عمومی‌ سازمان‌ ملل‌ متحد(۲۲

مقدمه‌
دول‌ عضو کنوانسیون‌ حاضر، با عنایت‌ به‌ اینکه‌ منشور ملل‌ متحد برپایبندی‌ به‌ حقوق‌ اساسی‌ بشر، کرامت‌ و ارزش‌ هر فرد انسانی‌ و برابری‌ حقوق‌ زن‌ و مرد تأکید دارد.
با عنایت‌ به‌ اینکه‌ اعلامیه‌ جهانی‌ حقوق‌ بشر اصل‌ قابل‌ قبول‌ نبودن‌ تبعیض‌ را تأیید نموده‌، اعلام‌ می‌دارد که‌ کلیه‌ افراد بشر آزاد به‌ دنیا آمده‌ و از نظر منزلت‌ و حقوق‌ یکسان‌ بوده‌ و بدون‌ هیچگونه‌ تمایزی‌، از جمله‌ تمایزات‌ مبتنی‌ بر جنسیت‌، حق‌ دارند از کلیه‌ حقوق‌ و آزادیهای‌ مندرج‌ در این‌ اعلامیه‌ بهره‌مند شوند،

با عنایت‌ به‌ اینکه‌ دول‌ عضو میثاقهای‌ بین‌المللی‌ حقوق‌ بشر متعهد به‌ تضمین‌ حقوق‌ برابر زنان‌ و مردان‌ در بهره‌مندی‌ از کلیه‌ حقوق‌ اساسی‌، اجتماعی‌، فرهنگی‌، مدنی‌ و سیاسی‌ می‌باشند،
با در نظر گرفتن‌ کنوانسیو


نهای‌ بین‌المللی‌ که‌ تحت‌ نظر سازمان‌ ملل‌متحد و سازمانهای‌ تخصصی‌ به‌ منظور پیشبرد تساوی‌ حقوق‌ زنان‌ و مردان‌ منعقد گردیده‌اند،
همچنین‌ با عنایت‌ به‌ قطعنامه‌ها، اعلامیه‌ها و توصیه‌هایی‌ که‌ توسط‌ ملل‌متحد و سازمانهای‌ تخصصی‌ برای‌ پیشبرد تساوی‌ حقوق‌ زنان‌ و مردان‌ تصویب‌ شده‌ است‌،
در عین‌ حال‌، با نگرانی‌ از اینکه‌ به‌ رغم‌ این‌ اسناد متعدد، تبعیضات‌ علیه‌ زنان‌ همچنان‌ به‌ طور گسترده‌ ادامه‌ دارد،

صبا بختیاری، عمه پویا بختیاری، به آلمان رسید

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴-هه نگاو

«صبا بختیاری»، عمه «پویا بختیاری»، از جان‌باختگان اعتراضات آبان۱۳۹۸ با انتشار تصویری در شبکه اجتماعی «اینستاگرام»، از ورود خود به آلمان خبر داد.

او در پستی که روز ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ منتشر کرد، نوشت: «پس از دو‌ سال و‌ نیم زندگی در سایه تهدید، سوقصد و ناامنی، بالاخره دیروز به آلمان رسیدم.» خانم بختیاری  با تاکید بر تداوم مسیر دادخواهی افزود: «انقلاب زمانی رخ می‌دهد که انسانیت را فدای سیاست و منفعت نکنیم.»

صبا بختیاری در سال‌های گذشته در کنار دیگر اعضای خانواده بختیاری، از جمله مادر و پدر پویا، در مسیر دادخواهی خون او فعال بوده و در این راه هدف آزار، تهدید و پرونده‌سازی از سوی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی قرار گرفته است.

او پیش‌تر در ویدیویی اعلام کرده بود که هدف از این فشارها «واداشتن یک خانواده دادخواه به سکوت» است؛ خانواده‌ای که پس از کشته شدن فرزندشان سکوت نکردند و پرچم دادخواهی را برافراشته نگاه داشتند.

پویا بختیاری در جریان اعتراضات آبان۱۳۹۸ در مهرشهر کرج به ضرب گلوله نیروهای امنیتی کشته شد. پس از این واقعه، مادر او «ناهید شیرپیشه» و پدرش «منوچهر بختیاری»، به جرم دادخواهی با احکام سنگین زندان روبه‌رو شدند و سایر اعضای خانواده نیز تحت فشارهای امنیتی قرار گرفتند.

زن‌کشی؛ گزارشی از قتل دو زن توسط همسرانشان در تهران و کرمان

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴-هه نگاو

یک زن با هویت “درویشی” در کرمان، به همراه برادرش توسط همسر خود به قتل رسید، همچنین زنی دیگر که هویت وی تاکنون مشخص نشده است، در تهران بە دست همسرش خفە شد.

براساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، روز شنبه ۲۰ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ (۱۰ می ۲۰۲۵)، یک زن به همراه برادرش با نام خانوادگی “درویشی دیوان مراد”و اهل روستای چاه حاجی از توابع شهرستان کهنوج در استان کرمان، ابتدا توسط همسر این زن با سلاح گرم مورد حمله قرار گرفته و سپس با زیر گرفتن عمدی توسط خودرو، به قتل رسیدند.

در پی این اقدام داماد خانواده، برادر همسر وی در دم جان باختە و همسرش نیز پس از انتقال به بیمارستان بر اثر شدت جراحات وارده جان خود را از دست داد.

بە گفتە منابع مطلع، این اقدام در پی اختلافات پیشین بین قاتل و همسرش رخ داده کە پس از تعقیب همسرش و برادر وی در مرکز شهر کهنوج، ابتدا به سوی آنان تیراندازی کرده و سپس با خودروی پراید آنها را زیر گرفته است.

همچنین طی روزهای گذشتە یک زن جوان در تهران، توسط همسرش از طریق خفه کردن در منزل مشترکشان بە قتل رسید.

رسانه‌ “اعتماد آنلاین”به نقل از مقامات انتظامی تهران اعلام کردند که این زن، “بر اثر قطع مسیرهای شریان خونی به مغز دچار خفگی شده است.”

بە نوشته این رسانه؛ قاتل پس از ارتکاب جرم محل سکونت مشترکشان را ترک کرده و در منزل برادر خود پنهان شده بود که در نهایت با اطلاع‌رسانی از سوی برادرش، شناسایی و دستگیر شدە و بە قتل عمدی این زن اعتراف کردە است.

  قاتل ضمن اعتراف به قتل همسرش انگیزه خود را “عصبانیت شدید” عنوان کرده است و اعلام کردە کە  که در پی مشاجره‌ای بر سر خرید موبایل از شدت خشم با دستان خود گلوی همسرش را فشرده و وی به قتل رسانده است.

پریدخت شجاعی، شهروند بهائی به زندان کرمان بازگشت

۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – امروز شنبه ۲۰ اردیبهشت ماه، پریدخت شجاعی باغینی، شهروند بهائی ساکن کرمان، با پایان ایام مرخصی به زندان این شهر بازگشت.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، پریدخت شجاعی باغینی، به زندان کرمان بازگشت. یک منبع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “خانم شجاعی اواخر بهمن سال گذشته به مرخصی اعزام شده بود. در پی عدم موافقت مسئولین با تمدید مرخصی، خانم شجاعی امروز شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ به زندان کرمان بازگشت. همچنین این شهروند بهائی درخواست کرده بود که مابقی کیفر حبس خود را تحت نظارت پابند الکترونیکی در خارج از زندان سپری کند که این درخواست نیز با مخالفت مسئولین مواجه شد.”

پریدخت شجاعی باغینی در تاریخ ۱۰ دی ۱۴۰۳، جهت تحمل دوران حبس خود، راهی زندان کرمان شد. وی پیشتر توسط دادگاه تجدیدنظر استان کرمان به دو سال یک ماه حبس و پنج سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شده بود.

وی در مرحله بدوی، ابتدا توسط دادگاه انقلاب کرمان به پرداخت جزای نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شد. پس از مدتی حکم صادره علیه خانم شجاعی در یک روند پرابهام نقض و او با دریافت ابلاغیه‌ای از محکومیت خود به حبس و محرومیت از حقوق اجتماعی در دادگاه غیابی مطلع شد.

پریدخت شجاعی در تیرماه سال ۱۴۰۲ به همراه شماری دیگر از بهائیان کرمان بازداشت و پس از مدتی با قرار تامین آزاد شده بود. بر اساس آماربرداری سالانه مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران طی بازه زمانی ۱ ژانویه ۲۰۲۴ تا ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴، در رسته حقوق اقلیت های مذهبی و دینی، ۱۵۷ گزارش توسط نهاد آمار به ثبت رسیده است که بهائیان با ۶۷.۵۴٪ سهم از گزارشات در صدر دیده بانی گزارشگران حقوق بشر قرار گرفتند.

شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند. این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد. بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار نفر بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیان را به رسمیت نمی‌شناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.

فرشته سوری؛ تأیید حکم یک سال زندان، نادیده گرفتن اصول دادرسی و آزادی بیان

۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴-کانون حقوق بشر ایران

کانون حقوق بشر ایران، شنبه ۲۰ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ – شعبه یازدهم دادگاه تجدیدنظر استان همدان، در حکمی قطعی، محکومیت یک سال حبس تعزیری فرشته سوری، فعال مدنی و شاعر اهل نهاوند، را به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» را تأیید کرد.

این حکم نخستین بار در تاریخ ۲۰ اسفندماه ۱۴۰۳ توسط شعبه اول دادگاه انقلاب نهاوند صادر شده بود. دادگاه تجدیدنظر در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴، با رد درخواست فرشته سوری برای تجدیدنظر، اعتراض او را غیرموجه دانست و بدون برگزاری جلسه حضوری، حکم را قطعی اعلام کرد.

اتهامات و روند قضایی

در جریان این پرونده، فرشته سوری از اتهام «تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور» تبرئه شده، اما به دلیل آنچه دستگاه قضایی «فعالیت تبلیغی علیه نظام» نامیده، به یک سال حبس تعزیری محکوم گردیده است. این در حالی است که مصادیق این اتهام در پرونده او عمدتاً به چند استوری در فضای مجازی درباره حمایت از خانواده جان‌باختگان اعتراضات و انتشار اشعاری از شاعران معاصر – از جمله همسرش علی جهانیان – مربوط می‌شود.

بازداشت و بازجویی همراه با خشونت

فرشته سوری و همسرش علی جهانیان، هر دو شاعر و فعال مدنی، در تاریخ ۱۹ شهریورماه ۱۴۰۳ توسط نیروهای امنیتی در محل سکونت خود در نهاوند بازداشت شدند. خانم سوری پس از مدتی با قرار وثیقه آزاد شد، اما تنها دو روز بعد مجدداً بازداشت و به زندان ملایر منتقل گردید. این زوج نهایتاً در ۲۱ آبان‌ماه، پس از حدود دو ماه بازداشت موقت، با تودیع وثیقه آزاد شدند.

منابع نزدیک به خانواده این زوج اعلام کرده‌اند که فرشته سوری در دوران بازجویی با خشونت و حتی ضرب و شتم مواجه شده است. او به بیماری‌های جسمی نیز مبتلاست و شرایط جسمی‌اش تحمل حبس را دشوار می‌سازد. با وجود این وضعیت، نهادهای قضایی و امنیتی نسبت به سلامت و شرایط او بی‌تفاوت مانده‌اند.

نبود سابقه کیفری و تمرکز بر فعالیت‌های فرهنگی

فرشته سوری هیچ‌گونه سابقه کیفری نداشته و فعالیت‌های او محدود به انتشار پست‌های ادبی، بازخوانی شعر و ابراز همدلی با خانواده‌های داغدار قربانیان اعتراضات بوده است. با این حال، دستگاه قضایی ایران بار دیگر به‌جای بررسی واقعی محتوا و انگیزه فعالیت‌های اجتماعی، به صدور احکام سنگین برای فعالان فرهنگی و مدنی روی آورده است.

محمدحسین فرح‌بخش، کارگردان حامی حکومت خواهان محاکمه و شلاق ترانه علیدوستی و هانیه توسلی شد

۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۴-اینترنشنال

محمدحسین فرح‌بخش، کارگردان تهیه‌کننده سینما و از حامیان حکومت، گفت: «باید پنج سینماگر اصلی که بیانیه می‌تو را دادند، محاکمه شوند و شلاق بخورند، چون افشای آزارها به اهالی زن سینما اشاعه فحشا و گناه کبیره است.»
هانیه توسلی، ترانه علیدوستی، سمیه میرشمسی، غزاله معتمد و مارال جیرانی، بازیگران و دست‌اندرکاران سینما بودند که به نمایندگی از ۸۰۰ تن از زنان فعال در صنوف مختلف سینما، مسئول پیگیری گزارش‌های قلدری‌ها و آزارها علیه زنان در سینما و تغییر فرآیندهای منجر به این آزارها و قلدری‌ها در چارچوب می‌تو شدند.

حبس بدون تصمیم؛ ادامه بلاتکلیفی ریحانه و رسول دارات در زندان تربت حیدریه

۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴-هرانا

خبرگزاری هرانا – ریحانه دارات و برادرش رسول دارات، از هواداران جریان “یمانی”، علیرغم گذشت بیش از یک هفته از زمان بازداشت، کماکان در زندان تربت حیدریه بلاتکلیف هستند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ریحانه دارات و برادرش رسول دارات، از هواداران جریان “یمانی” کماکان در بازداشت به‌سر می‌برند. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروندان، ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “این افراد پس از بازداشت به زندان تربت حیدریه منتقل شده‌اند و کماکان بلاتکلیف هستند. ریحانه دارات از بابت تبلیغ علیه نظام تفهیم اتهام شده است. او از زمان دستگیری تاکنون، تماسی با خانواده خود نداشته است. خانواده این شهروندان جهت پیگیری پرونده فرزندان خود بارها به نهادهای امنیتی و قضایی مراجعه کرده‌اند، اما تاکنون پاسخ روشنی دریافت نکرده‌اند.”

ریحانه دارات شامگاه دوشنبه ۸ اردیبهشت‌ ماه، در جریان یک مراسم مذهبی توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت شد. بازداشت رسول دارات نیز به دنبال پیگیری وضعیت خواهرش از این اداره، صورت گرفته است.

ریحانه دارات، ۲۱ ساله، به همراه برادرش رسول دارات، ساکن شهرستان تربت حیدریه هستند. آقای دارات پیش از این نیز به واسطه فعالیت های خود، سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.

هر ساله افرادی در ایران به صرف ادعای ارتباط با امام غایب شیعیان بازداشت می‌شوند. گفتنی است جریان فکری یمانی نیز به رهبری فردی به نام “احمد الحسن یمانی ” با طرح ادعاهایی پیرامون موضوع مهدویت فعالیت دارد.

دستگاه امنیتی حکومت ایران و به طور خاص وزارت اطلاعات دارای بخش‌هایی برای مقابله با ادیان، عرفان‌ها و جمعیت‌های فکری-دینی است که در چارچوب پذیرش فکری ایدئولوژی حکومت ایران نیستند.

ژینا مدرس گرجی، زندانی سیاسی، به مرخصی ۱۰ روزه اعزام شد

۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴-ایران وایر

ژینا مدرس گرجی، روزنامه‌نگار، فعال حقوق زنان و زندانی سیاسی محبوس در کانون اصلاح و تربیت سنندج، روز سه‌شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ به مرخصی اعزام شد.

آژانس خبررسانی کردستان، کردپا، با اعلام این خبر نوشت مرخصی خانم مدرس گرجی ۱۰ روز خواهد بود.

خانم مدرس گرجی در تاریخ ۱۲ آبان ۱۴۰۳ برای گذراندن دوران محکومیت خود راهی زندان سنندج شد. وی پیش‌تر در تاریخ ۱ آبان همان سال، برای اجرای حکم صادره از سوی شعبه چهارم اجرای احکام کیفری دادسرای سنندج احضار شده بود.

این فعال سیاسی در مهرماه ۱۴۰۳ توسط شعبه چهارم دادگاه تجدیدنظر استان کردستان، به اتهام‌های «تبلیغ علیه نظام» و «تشکیل دسته و گروه غیرقانونی با هدف براندازی نظام» به ۲۸ ماه حبس تعزیری محکوم شد. با این حال، از اتهام «همکاری با دولت متخاصم» تبرئه شد. بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی در خصوص تعدد جرائم تعزیری، اشد مجازات یعنی ۱۶ ماه حبس برای وی قابل اجراست.

ژینا مدرس گرجی پیش‌تر در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۴۰۲ توسط مأموران اداره اطلاعات بازداشت و در ۱۲ تیر همان سال با تودیع وثیقه آزاد شده بود.